top of page

Oxidativ Stress & 
Kvinnlig Fertilitet 

Hur Oxidativ Stress påverkar fertiliteten negativt

_3104494a-84e6-4645-9bef-2a132eb500f8_edited.jpg

Oxidativ Stress
och den kvinnliga fertiliteten

Fertilitet är en komplex process som involverar flera fysiologiska mekanismer i den kvinnliga kroppen. En viktig, men ibland förbisedd faktor som kan påverka kvinnlig fertilitet är oxidativ stress. Oxidativ stress uppstår när obalansen mellan fria radikaler (molekyler som kan orsaka skada på celler och DNA) och antioxidanter (molekyler som bekämpar fria radikaler) blir ogynnsam. Här är hur oxidativ stress kan negativt påverka den kvinnliga fertiliteten:

1. Äggkvalitet: Äggkvalitet är avgörande för en framgångsrik befruktning och en hälsosam graviditet. Oxidativ stress kan leda till skador på äggcellerna och deras mitokondrier (cellens kraftverk), vilket kan minska äggkvaliteten och öka risken för missfall eller genetiska avvikelser hos fostret.

2. Ägglossning: Oxidativ stress kan påverka regelbundenheten och frekvensen av ägglossning. Om ägglossningen blir oregelbunden eller sällsynt, minskar chanserna att bli gravid.

3. Livmoderhälsa: Oxidativ stress kan påverka livmoderslemhinnan negativt, vilket kan göra det svårare för ett befruktat ägg att fästa sig och utvecklas korrekt. Detta kan leda till missfall eller en ofullständig graviditet.

I många fall av oförklarlig infertilitet ger defekter i äggcellskvaliteten en inblick i varför vissa par har svårt att bli gravida trots att de har normala fertilitetstestresultat.

Den vanligaste orsaken till dålig äggcellskvalitet är naturlig åldrande, vilket starkt är kopplat till minskad mitokondriell effektivitet hos äggcellerna och ökad oxidativ stress.

Livsstilsförändringar -
hantera oxidativ stress för fertiliteten 

I'

Lyckligtvis finns det flera livsstilsförändringar som kan hjälpa till att minska oxidativ stress och förbättra kvinnlig fertilitet:

1. Hälsosam Kost med Antioxidanter: En balanserad kost som är rik på antioxidanter är avgörande. Inkludera frukt, grönsaker, fullkorn, nötter, frön och fisk i din kost. Antioxidantrika livsmedel som bär, broccoli och citrusfrukter kan vara särskilt fördelaktiga. Dessutom kan det vara klokt att överväga kosttillskott med en väl sammansatt blandning av antioxidanter, vitaminer och mineraler, speciellt framtagna för den kvinnliga fertiliteten. 

2. Motion: Regelbunden fysisk aktivitet har visat sig minska oxidativ stress. Det är dock viktigt att undvika överdriven träning, eftersom detta kan ha motsatt effekt.

3. Stresshantering: Höga nivåer av stress kan öka oxidativ stress. Öva avslappningstekniker som yoga, meditation eller djupandningsövningar för att hantera stressen.

4. Undvikning av Rökning och Alkohol: Tobaksrök och överdriven alkoholkonsumtion är kända för att öka oxidativ stress och bör undvikas om du försöker bli gravid.

5. Undvikning av Miljögifter: Minimera exponeringen för miljögifter och kemikalier som kan öka oxidativ stress. Detta inkluderar att undvika konsumtion av livsmedel som är höga i bekämpningsmedel.

6. Tillräcklig Sömn: Få tillräckligt med sömn eftersom brist på sömn kan öka oxidativ stress.

7. Konsultation med en Specialist: Om du har svårt att bli gravid eller har upprepade missfall, är det viktigt att söka professionell rådgivning och medicinsk hjälp. Specialister kan utvärdera och hantera eventuella problem relaterade till oxidativ stress och fertilitet.

Sammanfattningsvis kan oxidativ stress ha en negativ påverkan på kvinnlig fertilitet genom att påverka äggkvalitet, ägglossning och livmoderhälsa. Genom att göra hälsosamma livsstilsförändringar och minska oxidativ stress kan kvinnor öka sina chanser att bli gravid och ha en hälsosam graviditet. Det är dock viktigt att ha realistiska förväntningar och vara tålmodig, eftersom resultatet kan ta tid. Om du har specifika frågor eller oro angående din fertilitet, bör du rådfråga en läkare eller specialist för individuell vägledning och behandling.

a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

Girl Running
_8d318d78-1410-4805-b4d6-0f0325dca7a7.jpeg

Oxigravide -

för den kvinnliga fertiliteten

Oxigravide är ett vetenskapligt sammansatt komplex av de mest forskade antioxidanterna, vitaminerna och mineralerna som är relaterade till fertilitet. Det är avsett för kvinnor som strävar efter att upprätthålla normal fertilitet och reproduktion. Sammansättning av de olika antioxidanterna, vitaminerna och mineralerna och dess mängd, gör att de tillsammans stödjer varandra för att på ett så effektivt sätt som möjligt tas upp av kroppen. Oxigravide® är utformat för att främja alla typer av graviditetsresultat, såsom fertilitetsbehandling eller på naturlig väg.

Zink, Selen, Vitamin C och Vitamin E bidrar till skyddet av celler från oxidativ stress

Zink bidrar till normal fertilitet och reproduktion

Tilläggsintag av Folsyra ökar moderns folatstatus

Vitamin B6 bidrar till hormonell balans

Alla komponenter i Oxigravide® är certifierade med 13 kvalitetscertifikat. Tillverkat i Laboratoire d’Innovation​ Végétale SAS i Frankrike.

Koenzym Q10: En antioxidant som kan förbättra äggkvaliteten.

Vitamin C: Stärker immunförsvaret och kan hjälpa till att bekämpa oxidativ stress.

N-acetyl-L-cystein: En aminosyra som kan öka produktionen av glutathion, en kraftfull antioxidant.

Folsyra: Viktig för rätt utveckling av fostret och kan minska risken för vissa fosterskador.

Zink: Essentiell för ägglossning och äggkvalitet.

Selen: Kan hjälpa till att skydda äggceller och spermier från skador.

Vitamin E: En antioxidant som kan förbättra äggkvaliteten och livmoderhälsan.

Vitamin B6: Viktig för hormonbalans och ägglossning.

Vitamin A: Stödjer äggstockarnas funktion och äggkvalitet.

bottom of page